Två år med TALET podcast: ”handlar om reell makt att forma sitt liv och samhället”

 

Våren 2020 kläcks idén om TALET podcast på ett möte inom StreetGäris styrelse. Efter det tar det inte lång tid tills en första säsong har premiär. Under lunchraster, kvällar och helger jobbar initiativtagarna Maliha Khan och Mona Nechma med satsningen. De kopplar även in studieförbundet ABF i podcasten.

– Allt vi gör inom StreetGäris är helt ideellt och vi behövde en partner som hade mer muskler, så vi hörde av oss till Zaynab Ouahabi på ABF för att se om de ville samarbeta. Efter att vi skickat projektplanen och haft ett möte så satte vi i gång. Det kändes som en perfekt match, säger Maliha Khan, vice ordförande StreetGäris.

Tanken med podcasten är att ge mikrofonen till personer som vanligtvis inte kommer till tals inför en bredare publik – på glesbygd, landsbygd och i förort. Men enligt Mona Nechma, en av initiativtagarna till TALET, handlar det om mer än så.

–  Vi menar att vi har ett samhälle där makten är fördelad ojämlikt och det vill vi ändra på. Det handlar alltså inte bara om att bli lyssnad på, och ska inte heller stanna där, utan handlar om reell makt att forma sitt liv och samhället, säger Mona Nechma.

Inför inspelningen av podcasten gör StreetGäris en utlysning där vem som helst får nominera sig själv eller någon annan till att bli talare. Sedan görs ett urval av talare som får gå en förberedande studiecirkel som gör dem delaktiga i produktionen och förbereder dem med bland annat retoriska verktyg.

I första säsongen av TALET podcast släpps fem tal med följande eftersnack. I den andra säsongen har StreetGäris åtta talare.

– Efter första säsongen lärde vi oss så mycket som vi kunde ta med oss till andra säsongen. Vi har växlat upp alla delar av processen och tänkt mycket på kvalité av ljud, studio och den förberedande studiecirkeln för att ge talarna de bästa förutsättningarna, säger Mona Nechma.

Hur ser framtiden ut för TALET podcast?

– För att vi ska uppnå en förändring i samhället krävs det solidaritet till varandras olika kamper. För StreetGäris har det perspektivet alltid varit viktigt, därför hoppas vi att i framtiden ha fler samarbetspartners så att vi kan fylla hela somrarna med röster från hela Sverige, säger Maliha Khan.

Foto: Christopher Fabes

OM TALET PODCAST

Startades: sommaren 2020 för att utmana den maktkoncentrerade uppställningen i Sommar i P1

Koncept: i varje avsnitt får lyssnaren höra ett tal följt av ett eftersnack

Säsong 1: fem talare, Warda Abdalla, Kristin Nordström, Bibi Dawod, Hannes Olofsson, Fatema Abdulkadir

Säsong 2: åtta talare, Lina Mohageb, Malin Svensson, Milia Rahman Olsson, Guled Abdullahi, Nora Khalil, Rahma Omar, Juhán Niila Stålka, Fadumo Osman

Produceras av: Maliha Khan och Mona Nechma från StreetGäris, Tanvir Mansur från Soundtelling och Christopher Fabes från Red Means Go. Podden görs med stöd av ABF.

Lyssna till TALET podcast här!