Visst uppskattade du våra feministiska boktips? Du trodde väl inte att vi skulle stanna där! Här är fem antirasistiska lästips

 

Måste läsas! Plantation memories – episodes of everyday racism av Grada Kilomba

Hur kan antirasism förklaras utan att först förklara postkolonialism, vår samtid och historia? Well, här är boken! Förutom att du får lära dig allt om rasism och att dekolonisera dig själv, så får du också lästips!

 

Tidskrift: Mana

Du som vill ha lite gott och blandad info om antirasism och hur det uttrycks i praktiken. Här får du en tidskrift som djupdyker i frågor med ett antirasistiskt förstoringsglas. Till exempel:  hur AI används som rasistisk verktyg? Du får folkbildande svar på svåra frågor och texter. Kika i ditt bibliotek om de har Mana!

 

Poesi: Vitsvit av Athena Farrokhzad

Är du trött på akademiska texter som ger dig en känsla av hopplöshet? Här får du en bok som får dig att tänka medan du smakar på orden. T.ex som det här citatet från boken: “Min bror sa: Någon gång vill jag dö i ett land där människor kan uttala mitt namn”

 

Fiktion: Flicka, kvinna och annan av Bernardine Evaristo

Till dig som inte vill läsa antirasism i verkligheten utan vill försvinna i fiktionen. Då är denna bok för dig! Du kan välja läsa den som en novellsamling eller flera historier som flätas ihop till en bok.

 

Akademisk: Vithetens hegemoni av Sarah Ahmed

Ok. ok. Många pratar om vithet, men vad är det? Och vad gör det med oss? Vänd dig till den här boken! Sara Ahmed ger oss orden vi behöver för att få syn på den osynliga rasism som är runt oss i vår vardag

 

Cred: tack till Seinab Hilowle för tipsen!