Den 22 juli 2011 exploderar en bil på Grubbegatan i Oslo, där regeringskansliet ligger. Ett terrorattentat som skulle avleda från det ännu hemska som komma skall

 

Strax två timmar senare börjar en massaker på ön Utøya.

På ön befinner sig många unga och vuxna från Arbeidernes Ungdomsfylking och deras syskonföreningar för sommarläger, däribland Ung Vänster från Sverige.

Terroristen tar sig till ön förklädd till polis, samlar individer runt sig och skjuter sedan många till döds. Därefter följer en massaker på ön.

Under ett förlopp av ungefär 1,5 timme tar terroristen livet av 77 personer, varav 8 döda pga bomben i Oslo.

Terroristen, Anders Behring Breivik, är högerextrem som eldats på av de högerextrema idealen som genomsyrar mycket i våra samhällen. Där kapitalismens konsekvenser läggs på den så kallade invandrarvänliga, socialdemokratiska politiken, invandrare och icke-vita.

Den högerextrema terrorn är enorm i Europa och växer sig allt mer. Trots varningar skjuter högerextrema terrorn ord och attentat i höjden på kontinenten utan att krafttag mot dessa grupperingar och de strukturer som göder dessa förändras.

Samtidigt normaliseras den högerextrema ideologin och anammas av våra makthavare. Nästa år är det val. Om det är någon tid att göra motstånd och engagera sig mot krafterna så är det nu.