Om oss

StreetGäris är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening. Vi är en intersektionell organisation för kvinnor och icke-binära. Vårt uppdrag är att vara en demokratistärkande, folk- och opinionsbildande organisation som verkar för att utmana och omfördela makten i samhället. 

StreetGäris arbetar utifrån tre verksamhetsområden: Folkbildning, Nätverket och Opinion. Här kan du läsa mer om det.

Folkbildning

StreetGäris håller föreläsningar, workshops och utbildningar i bland annat antirasism och intersektionalitet. Vi gör det både tillsammans med våra medlemmar och på uppdrag av andra organisationer, skolor eller företag.

Vill du boka oss? Kontakta oss här.

Nätverket

StreetGäris nätverk finns på Facebook, är nationellt och öppet för kvinnor och icke-binära. Våra medlemmar är allt från 13-80 år och kommer från alla samhällsskikt och ursprung. De bor och kommer från orten, innerstan och landsbygden.

Opinion

StreetGäris opinionsbildar för att belysa, utmana och omfördela makten i samhället.

Vi tar plats i den offentliga debatten med antirasistiska, intersektionella och feministiska perspektiv.

Vår värdegrund

  • Vi vill vara en trygg separatistisk plats, för de som definierar sig själva som kvinnor och icke-binära, som verkar för utveckling och empowerment
  • Vi vill vara ett intersektionellt nätverk med fokus på intersektionell feminism och antirasism – våra olikheter är våra styrkor
  • Vi vill skapa en plats för tillhörighet och säkerställa plats för minoriteter
  • Vi vill vara andrummet från rasism, sexism, funkofobi, transfobi och andra normativa strukturer i det vardagliga samhället
  • Vi vill skapa en miljö som är tillåtande, stödjande trygg och motiverande
  • Vi vill vara en positiv och framåtsträvande kraft
  • Vi vill vara en plattform där vi tydligt tar ställning i samhällsfrågor
  • Vi vill skapa en plats där vi utmanar destruktiva, exkluderande patriarkala och normativa strukturer
  • Vi vill använda den maktposition vi har fått för att lyfta våra medlemmars frågor och åsikter i en större kontext för ett förändringsarbete
  • Vi vill synas och höras i offentliga rum som saknar intersektionella feministiska, och antirasistiska analyser och perspektiv

På gång just nu

Just nu har vi fyra verksamheter i gång. Klicka på bilden och läs mer!

Stipendium: Årets kraft

StreetGäris stipendium Årets kraft tilldelas årligen en person eller en grupp som uthålligt, modigt och engagerat flyttat fram positionerna inom den feministiska och antirasistiska kampen. Läs mer om det genom att klicka på bilden nedan!

Tidigare projekt

 

StreetGäris har haft flera projekt genom åren. Här är några exempel!

Tala med

Tala med var en lyssnarserie som startades hösten 2017 där de som berörs av ämnet får forma samtalet. För att på en trygg plattform prata om frågor som ofta lyfts och diskuteras av andra, men sällan av de berörda. Projektet var ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Tidigare samtal: Unga feminister i orten, Våra mammor i orten, Rätten till våra kroppar, Att vara jude i Sverige i dag, Att vara rom i Sverige i dag, Att vara asylsöknade/ensamkommande i Sverige i dag, Att vara Same i Sverige i dag

Folkhögskolekurs: aktivism i teori och praktik

Kurs i aktivism i samarbete med Tollare folkhögskola. Kursen var till för den som brinner för antirasism, feminism och samhällsförändring ur ett intersektionellt perspektiv. Under kursen fokuserade vi på strategier för att lyckas med ett livslångt och hållbart engagemang. Vi lärde oss av historiens förkämpar, folkrörelser och aktivister. Samtidigt tränade vi oss i verktyg för förändring och aktivism.

Psykisk ohälsa bland rasifierade

En tidigare separatistisk verksamhet med fokus på psykisk ohälsa bland personer som rasifieras. Denna verksamhet var öppen för både män, kvinnor och icke-binära. Upplägget varierade från gång till gång med allt från panelsamtal, diskussionsforum, filmvisning eller föreläsning.

Utbyte Katalonien - hållbar och strategisk aktivism

Ett samarbete mellan StreetGäris och Ulex i Katalonien, där 20 rättvisekämpar fick resa från Sverige till Katalonien och lära sig om hållbar aktivism och uthållig strategisk organisering. Vårt mål var att samla människor från många olika rörelser i Sverige till att lära sig om hållbar och strategisk aktivism hos Ulex Center i Katalonien. Projektet avslutades våren 2020.

Plastsoffan - din talkshow om demokrati

I samarbete mellan Streetgäris och Vildvuxen presenterades ”Plastsoffan – din talkshow om demokrati”. Föreställningen gjorde en miniturne runt om i Stockholm och projektet var drivande av medlemmar med hjälp av en tidigare styrelseledamot.

Stötta StreetGäris

 

Tycker du att vi gör ett viktigt arbete? Hjälp oss att fortsätta genom att swisha 1234866943!