Vi visste att 2022 skulle bli ett svårt år

 

Vi har kraftsamlat och sträckt ut våra händer under året. Vi har bjudit in er till att joina vår kamp mot diskriminerande strukturer. 

Så året började med att det gått en månad sedan Sveriges riksdag historiskt valde landets första kvinnliga statsminister. Den svenska demokratin hade redan hunnit fylla 100 år innan vi fick henne. 

Vi började valåret hoppfulla. Så som aktivister är, hoppfulla om att det går att skapa förändring. Det är därför vi är organiserade. 

Vi arrade en dunder 8 mars fest och energin var på topp! Tack kära SG:are som var med och gjorde kvällen så grym! Årsmötet valde en ny styrelse som gjorde stora planer för framtiden. Det fanns inget som vi inte kunde ta oss an.

Sedan inleddes valåret och vi fick oss alla käftsmäll efter käftsmäll. Valkampanjerna tävlade i rasistiska utspel och vem som kunde slå hårdast på svarta och bruna människor och plocka flest populistiska poäng. Under kort tid blev det tydligt att den rasistiska och islamofoba diskursen aggresivt flyttade fram sina positioner. 

Under valdagen satt vi alla fastklistrade framför skärmarna under våra valvakor i Stockholm, Göteborg och Malmö när det blev klart att Sveriges första kvinnliga statsminister skulle tvingas lämna sin avskedsansökan utan att hunnit sitta ett helt år.

Sveriges röster bekräftade det vi redan visste. Ett rasistiskt parti blev det näst största partiet och fick makt att sätta den politiska agendan för de kommande åren. Kampen för rättvisa och jämlikhet skulle inte bara kräva en fortsättning, utan också bli än mer radikal. 

Det finns ingen mer tid att förlora. Vi  är arga och använder vår ilska som bränsle till vår aktivism. Och vi lovar att fortsätta göra vårt bästa för att riva ner förtryckande strukturer. Att fortsätta folkbilda om feminism, antirasism och motstånd, så att fler kan delta i kampen för jämlikhet. Vi lovar att fortsätta granska och utmana makten. Att fortsätta jobba för att omfördela makten jämlikt. 

Och för att få ut nassarna och facisterna från maktens rum.

Är ni med oss? 

– StreetGäris styrelse