StreetGäris har sett de senaste årens upptrappning av karaktärsmord och smutskastningskampanjer mot muslimer i Sverige

 

Under valåret har islamofobin intensifierats. Den syns i spridningen av konspirationsteorier om muslimer och den offentliga debatten formas tydligt av en rasistisk bild av islam och muslimer. Allt oftare uttrycker sig islamofobi också i skadegörelse, attacker och till och med terrorattacker mot moskéer.

Vi har tidigare skrivit om detta. Då har vi skrivit om extremisering. Extremisering är ett begrepp som förklarar fenomenet när maktfulla personer, som till exempel politiker och journalister stämplar individer, grupper eller organisationer som extrema utan att ha grund för det. Det är en aggressiv och systematisk form av rasism som syftar till att tysta, demonisera och begränsa, i det här fallet, muslimers rättigheter.

Amnesty skriver att FN har uttryckt oro för den utsatthet som muslimer upplever i Sverige. Och det visar sig gång på gång att muslimers verklighet i Sverige är ett ”damned if you do, damned if you don’t”.

Det spelar ingen roll om du är en samhällsengagerad person som fått unga att lämna kriminalitet. För det är inte så rasism fungerar. Det är tvärt om. Vi ser hur synliga muslimer systematiskt misstänkliggörs och karaktärsmördas.

Islamofobin ökar kraftigt och vi ser allvarligt på det. Men vi ställer oss frågan: varför gör inte fler det? För det oroar oss mest.