Duon Manel Rodrick och Maliha Khan gör nu sitt tredje år som ordförande och vice ordförande. Visionen är att omfördela makten i samhället.

 

StreetGäris grundades 2013 med ett SMS från grundaren Ailin Mirlashari. Hon ville skapa ett utrymme för unga feminister att prata om politik. SMS meddelandet blev en Facebookgrupp som blev en förening. I år är StreetGäris åtta år gammalt och historien har kantats av antirasistisk aktivism, demonstrationer, folkbildning, bruncher, feministiska fester och valvakor.

Maliha Khan berättar att hon kom i kontakt med StreetGäris på en SG-brunch 2014.

– Det var den bästa brunchen jag varit på, det var knytis och så fin gemenskap mellan alla som var där. Brunchen var separatistisk, och det betydde trygghet för mig.

När StreetGäris grundades var frågan om separatistisk organisering på tapeten.

– Det var många som tyckte att separatism inte var vägen att gå för förändring, men det håller vi inte med om. Separatism ger kraft att orka driva förändringsprocesser. Man kan liksom andas tillsammans.

Idag möter föreningen inte samma motstånd. Manel Rodrick förklarar att det kan bero på en förflyttning i hur man uppfattar separatism som ett verktyg snarare än ett hot mot en sorts gemenskap.

– Det är fler som förstår att separatism är ett verktyg för att skapa tryggare utrymmen för människor som inte känner sig trygga i andra sammanhang. Idag är det många som fortfarande inte känner sig välkomna in i den feministiska rörelsen för att den uppfattas som väldigt vit och medelklass.

Manel Rodrick kom för första gången i kontakt med StreetGäris på ett antirasistiskt mingel på Almedalen, året efter valdes hon in i styrelsen. Som ordförande vill hon att föreningen ska växa, finnas på flera orter och stå i framkant i feministiska och antirasistiska frågor.

– StreetGäris ska inspirera och föregå som ett tydligt exempel på hur vårt samhälle kan vara mer jämlikt säger Manel.

De senaste tre åren har StreetGäris fokuserat på att bygga en hållbar organisation bakom kulisserna. Det har bland annat handlat om stadgearbete, medlemsutveckling och långsiktig finansiering.

Var är StreetGäris om 10 år?

– Då har vi ett kansli sedan länge med anställda som tar fram metoder, verktyg och material för att folkbilda och skapa opinion för att omfördela makten i samhället. Vi är också den självklara rösten för feministiska och antirasistiska frågor.

Fem snabba med Manel och Maliha

 

Ålder
Manel: 34
Maliha: 32

Favoritplats i värden
Manel: min svenska mammas barndomshem och min biologiska mammas hus i byn
Maliha: hos min mormor i Bangladesh

Bästa med StreetGäris
Manel: syskonskapet som förenar oss
Maliha: gemenskapen

Boktips
Manel: Sida vid Sida – en bok om feministisk revolution
Maliha: Mizeria och Lowkey

Hjärtefråga
Manel: jämlikhet
Maliha: antirasism och barnrätt