10 juli är det premiär för fjärde säsongen av Talet, sommarpodden som i fyra år utmanat Sommar i P1

 

– Med Talet har vi velat utmana och omfördela makten i samhället, med en särskild känga till Sveriges radio. Efter fyra år hade vi hoppats att Bibi Rödöö som är programchef på Sommar i P1 hade tagit utmaningen på allvar, säger Mona Nechma, en av producenterna till Talet podcast.

Sedan valrörelsen 2022 har samhällsdebatten präglats av rasism och falska berättelser om speciellt svarta och bruna människor. I år blir Talet viktigt som kontrast mot det rasistiska narrativet.

– ­Vi är stolta att presentera en fjärde säsong med berättelser som fler kan känna igen sig i, säger Maliha Khan, en av producenterna till Talet podcast.

 

Medverkande talare 2023

10 juli: Gulhayat Mirzahmet, 26 år, från Stockholm berättar om uigurernas öde och hur politiken på andra sidan världen drabbar hennes liv i Sverige. Eftersnackar med Anna Waara, förbundschef studieförbundet Ibn Rushd.

11 juli: Yasmin Omar, 20 år, från Göteborg berättar om hennes inre resa, sårbarhet och det transcendenta inflytande som ord kan ha på oss. Från en ilsken tonåring till en lycklig och inspirerad individ genom ordets kraft. Eftersnackar med poeten Yusuf Hussein.

12 juli: Modar Alhamdan, 24 år, från Umeå talar om konceptet att vara hemma och hur det känns att vara utan ett hem. Eftersnackar med skådespelaren Issa Homsi.

13 juli: Tala Alsaadi, 21 år, från Malmö berättar om sin och hennes flykt från Syrien och rasismen hon mött. Eftersnackar med Fayyad Assali, verksamhetschef Mentor Sverige.

14 juli: Mira Hedin, 20 år, från Borås talar om hur det är att leva som funktionsnedsatt i ett samhälle där det inte är norm. Eftersnackar med psykologen Hanna Wallensteen.

15 juli: Khulud Omar, 21 år, från Borlänge skriver ett brev till sin mamma, en hyllning till hennes hooyos resa genom livet. Eftersnackar med artisten Blen Tadesse.

16 juli: Fatema Vanat, 36 år, från Mariestad berättar om uteslutningen av den asiatiska minoriteten i Uganda 1972, en historia som många inte känner till men som präglat hela hennes liv. Eftersnackar med Parul Sharma, ordförande Amnesty international Sverige.

17 juli: Ramatoulie Gabbidon, 23 år, från Stockholm talar om sin uppväxt som ett icke-vitt maskrosbarn och hur det påverkat henne som barn och vuxen. Eftersnackar med föräldracoachen Mona Suleiman.

 

Om Talet: I år släpps ett tal varje dag mellan den 10 juli – 17 juli. I varje avsnitt får du höra en berättelse följt av ett eftersnack. Produktionen 2023 består av Maliha Khan, Mona Nechma, Yasmine Nechma från StreetGäris och Christopher Fabes från Red Means Go. Matchningen med samtalspartners har gjorts av Melody Farshin. Podden görs med stöd av Demokratifonden från Youth 2030.

Här hittar du pressbilder. Fotograf: Christopher Fabes

Presskontakt: Mona Nechma, [email protected]

Vill du förhandslyssna på något tal eller intervjua våra talare? Kontakta oss!