Den humanitära situationen i Afghanistan är alarmerande

 

Afghanistan och dess befolkning har länge varit lämnat till sitt eget öde, trots lång militärisk närvaro. Under de senaste månaderna har dock våldet trappats upp och situationen förvärrats.

Tusentals familjer från norra, södra och centrala delarna av landet har tvingats på flykt och kvinnor och flickor tas till fångar och används som krigsmedel av Talibanerna.

Den humanitära situationen är alarmerande.

Sverige har utvisat människor till Afghanistan då man ansett att Afghanistan är tillräckligt säkert att återvända till, trots att civilsamhällesorganisationer och aktivister länge har varnat för läget där. Trots att människor som har utvisats gång på gång påvisat att det är en krigszon.

Nu evakueras Sveriges ambassad i Kabul och de utsända kommer till Sverige senast idag, måndag. I ett pressmeddelande säger utrikesminister Ann Linde och justitieminister Morgan Johansson att lokalanställda afghaner ska tas till Sverige, samtidigt som regeringen har förenklat processen för att kunna ta hit afghaner som varit anställda av Försvarsmakten.

Nu kräver vi aktion!

 

StreetGäris kräver att Sverige ska agera

  1. Säkerställ civilbefolkningens säkerhet utifrån den humanitära och politiska katastrof som pågår i landet
  2. Ge amnesti till de personer som befinner sig i Sverige för att säkerställa deras säkerhet