Feminism 101: lektion fyra

Den här texten är lite annorlunda från tidigare Feminism 101 texter. Låt oss snacka om svarta kvinnors roller på arbetsmarknaden.

Men först, rasism sker överallt och ja, rasism finns på ALLA  arbetsplatser –  det vet vi idag eftersom det kommer så mycket statistik och rapporter om just det.

Vad ni inte vet, är att det finns arketyper som svarta kvinnor måste förhålla sig till på vita arbetsplatser. Som svart kvinna stämplas man ofta av vita och icke-svarta medarbetare/chefer. Och som svart kvinna på arbetsplatsen tvingas du anta vissa roller. Här är några exempel: 

The angry black woman – du kan ditt jobb och du vet hur du ska jobba, men dina kollegor är slackers. Din chef vågar inte säga emot och är fett konflikträdd. Du stämplas därför som angry black woman, för att du påminner dem att du är där för att jobba!

The Stupid – du är inte dum utan du tillskrivs att vara dum och inte kunna jobbet av dina kollegor och chef. Många på arbetsplatsen pratar inte med dig för att de inte riktigt förstår vad du jobbar med och eftersom du inte är så flashig med dina kläder, drar skämt eller ständigt hävdar att du jobbar så hårt, så antar dina kollegor att du är inkvoterad. 

The Entertainer – du är den som kommer med underhållningen och skämten för att skapa god stämning. Dina kollegor och chef ofta glömmer bort att du är fett smart och har saker att komma med. Samt att din sociala insats inte uppskattas/tas för givet – dance monkey.

Too cool for the job – dina kollegor och chef tycker du är så cool och vill hellre prata med dig om senaste trenden och skvallret. Till skillnad från the entertainer så behöver du inte alltid vara rolig och du kan vara sassy och ironiskt, just för att du är cool. 

The Mammy – likt Mammy i Gone with the wind (Borta med vinden) förser du dina kollegor och chef stöd genom att hjälpa dem att förstå sin roll och sina arbetsuppgifter. Yes, du gör det osynliga arbetet och det förväntas att du ska hjälpa till. Och nej, det är absolut inte ömsesidigt. Alltså, de förväntar sig inte att hjälpa dig och du lämnas ensam med att också hinna göra dina uppgifter. 

The Thankful – du som är så tacksam att vara där på jobbet, inte för att du får lön utan så glad att få vara med och bjudas in till fikat, lunchen och till och med mötet. Dina kollegor och chef oftast använder din tacksamhet mot dig genom att be dig fixa fika till mötet eller berättar massa onödiga skvaller. 

”Klandra inte dig själv för att du antagit någon eller flera av dessa arketyper”

Som Fanon sa “den svarta är inte en människa” och på vita arbetsplatser så skalas våra identiteter och medmänsklighet bort. Som svarta slutar vi ses som människor och till slut internalisera vi det för att överleva.

Kom ihåg att det är arbetsmarknaden som skapar dessa roller vi måste anta och vi har oftast inget val. Så klandra inte dig själv för att du antagit någon eller flera av dessa arketyper.

Samtidigt tvingas svarta kvinnor anta negativa och positiva strategier mot andra svarta och för att orka jobba kvar och behålla sin position. Dessa strategier kan också samköras med arketyperna.

Här är de internaliserande strategierna:

The Gatekeeper – i denna roll vill du vara den enda svarta där och representera hela svarta gruppen, du är alltså landet Afrika eller Wakanda. När du ser att arbetsplatsen har anställt en annan svart så vill du påminna den personen att du var där först och den personen behöver ditt godkännande! 

The Avoider – du gillar inte att prata om rasism på jobbet och blundar för det. Ja, på den nivån att du undviker andra svarta på arbetsplatsen. Du vill bara göra ditt jobb och undviker all sorts politik. 

The Exemple – just det, det är ju du! Den personen som andra vita använder som exempel för att säga att det inte finns rasism. Du är den som alltid ska vara motpolen när andra svarta demonstrerar för rättvisa eller om en kollega lyfter rasism. Likt Candace Owens tar du strid mot andra svarta för att hävda att rasism inte finns. 

Men var inte orolig, det finns också antirasistiska strategier: 

The Cheerleader – du är sociala fjärilen som rör dig runt och ger glädje och stöd till alla svarta på jobbet. Även om de är få så ser du till att vara den som hejar och ger pepp. 

The organizer – det är kanske du som skrivit den här listan eller känner igen dessa punkter. Du vet att arbete inte ska ge glädje utan lön och du vet att rättigheter har formats och kämpats fram genom organisering. Du ser till att det finns dokumentation på all rasism på arbetsplatsen. Därför ser du till att organisera dina svarta kollegor genom att prata om rasism och du har massa olika knep för att få med alla i den här listan.

Kom ihåg att inte klandra dig själv för de strategier du tvingas ta, både de negativa och positiva.

Viktigast är att vara medveten och fundera på vad du kan göra för att skapa en hälsosam relation till ditt jobb.

Du är där för att göra dina arbetsuppgifter för att få betalt! Håll det till det!

Texten är skriven av Seinab Hilowle i samtal med Johanna (another black woman).