Nationalismen var på sin topp under början av 1990-talet i stora delar av Europa

 

Efter Jugoslaviens upplösning 1991 startade stora konflikter som handlade om olika folkgruppers självständighet från påtvingade statslinjer och tvångsförflyttningar. Detta kulminerar i flera konflikter, däribland ett krig som i folkmun kallas för det bosniska kriget (1992-1995).

FN tar sig an att skydda olika grupper och deras territorium, bland annat bosniers. FN misslyckas enormt med detta då serbiska styrkor lyckas ockupera staden Srebrenica, som beboddes av tusentals muslimska bosnier juli 1995. Trots att FN lovade att skydda staden, avrättade ockupationsmakten 8373 män och pojkar den 11 juli.

Massakern kallas för den största etniska rensningen i Europa efter andra världskriget.

Likt många andra brott mot mänskligheten företräddes massakern med att avhumanisera människor. Ett folkmord händer alltså inte i ett vakuum, utan det som händer innan kan ses som upptrappningen mot ett folkmord. Det kan till exempel handla om språkbruk, förändringar i debattklimat och förflyttning av diskurser.

De muslimska bosnierna avhumaniserades under olika typer av propaganda med epiteter som vi inte vill benämna just i denna text. Händelsen har lett till att benämningen ”etnisk rensning” började att användas.

StreetGäris senaste uttalande om rasism och bland annat Ulf Kristerssons senaste uttalande berör till en viss del hur det är möjligt att skapa en konflikt genom att avhumanisera folkgrupper.

Vi kommer aldrig glömma det som hände i Srebrenica. Det får ingen göra.