Modet hos de tusentals människor som nu reser sig mot den iranska regimen är ofattbar. Med livet som insats går de ut på gatorna och skanderar slagord mot diktaturen.

 

Zhina (Mahsa) Amini representerar inte enbart en kvinna som dödades för att hon bröt mot sedlighetspolisens regler om hijab. Hon representerar även den brutalitet som möter den kurdiska befolkningen i Iran. Förutom protester mot det grymma förtryck som utövas mot kvinnorna i Iran, är protesterna även ett svar på åratal av politiskt och ekonomiskt missnöje. Bland befolkningen i allmänhet och minoriteter i synnerhet. StreetGäris fördömer regimens dödande och frihetsberövande av demonstranter, flera av dem minderåriga och unga vuxna.

I ljuset av den islamofoba samtid som vi lever i vill vi också vara tydliga med vad protesterna i Iran INTE handlar om, något som ibland verkar svårt att greppa för våra Sverigevänner.

Kampen om frihet i Iran handlar inte om att eliminera islam. Den handlar om att eliminera tvång och förbud. Den handlar om rätten att välja – välja sin klädsel, välja hur man utövar sin religion, välja om man överhuvudtaget har en religion. Som på många andra platser i världen (t. ex Europa och USA)  handlar kampen om att kvinnors kroppar måste upphöra att vara ett politiskt slagfält. Därför backar vi våra syskon som gör motstånd mot hijabtvång i Iran samtidigt som vi backar våra syskon som gör motstånd mot hijabförbud i väst.

Zan, zendegi, azadi!

Azar Nikbakht, suppleant i StreetGäris styrelse

 

Foto i bakgrunden: OZAN KOSE/AFP/TT