Jag ser dig!

 

Detta är en krönika från StreetGäris 10 år feministiska magazine.

Text: Maliha Khan

Till dig som är trött. Trött på att skrika slagord och gå på manifestationer. Trött på att styra upp och organisera. Trött på att ha näven i luften och för en gångs skull vill ha handen på hjärtat för att andas och pusta ut. Trött på att ens existens och överlevnad är synonymt med kamp. Trött på att inte ha ett val. Trött på att inte bara få vara. Jag ser dig.

Till dig som är trött på workshops/utbildningar på ens arbetsplats som bygger på att vita normativa personer ska få aha-upplevelser och större ordförråd med synonymer till ord för oss som inte är där på samma premisser som dem, egentligen. Till dig som förväntas dela med dig av trauman för att upplysa vita kollegor om hur verkligheten faktiskt ser ut och bemöta deras chock och förvåning om att rasism faktiskt existerar genom att trösta och bekräfta dem, och inte tvärtom. Till dig som är trött på att behöva ta alla strider på jobbet. Jag ser dig.

Till dig som känner att du är otillräcklig eller till dig som försöker prioritera dig själv utan att få dåligt samvete. Till dig som inte orkar svara på sms eller samtal. Jag ser dig.

Till dig som är orolig över dina föräldrar och deras liv som pensionärer. Föräldrar som haft tunga och fysiska arbete där deras kroppar tagit strid. Föräldrar som haft två eller tre jobb bara för att få ihop vardagen. Till dig som önskar att dina föräldrars liv som pensionärer var något att fira snarare än något som ger oro. Jag ser dig.

Till dig som känner oro, ångest och rädsla över den växande rasismen i Sverige och vilka  fler konsekvenser det kommer att innebära för dig och din omgivning. Till dig som undviker större massor i olika miljöer på grund av otryggheten av att bära din hijab och den växande islamofobin som tar sig uttryck i din vardag konstant. Till dig som måste ha strategier när du åker i kollektivtrafiken och inte står för nära kanten perrongen för risken att bli nedputtad av någon som hatar dig för att du ser ut som du gör. Jag ser dig

Till dig som känner stress, oro och klump i magen varenda gång du ser en polis eller ordningsvakt. Till dig som är orolig att nästa gång är det din son, bror, vän eller partner som utsätts för övervåld. Jag ser dig.

Till dig som är orolig för att dina föräldrar ska bli utsatta för verbala eller fysiska övergrepp av främlingar på stan. Jag ser dig.

Till dig som går med dina barn och  behöver vara beredd på att skydda dem när någon främling säger något rasistiskt. Till dig som måste förklara för dina barn varför personer behandlar dem annorlunda på grund av deras hudfärg. Till dig som hoppades på att det inte längre skulle vara så för dig eller din familj. Jag ser dig.

Till dig som känner dig sviken av människor i din omgivning som inte tog vår samtid på allvar och röstade ansvarslöst och själviskt. Till dig som vill skrika att “ser ni vad ni har gjort?!” men inte orkar. Till dig som inte längre orkar vara den. Jag ser dig.

Till dig som känner maktlöshet i allt som sker i Sverige och världen. Till dig som bara vill ta en paus, klä av dig kampen för en stund och inte sörja för att ta nya tag och organisera, utan bara sörja – jag ser dig.

 

Maliha Khan har ett mångårigt engagemang i civilsamhället med ett särskilt fokus på barnrätt. Hon är även ordförande för StreetGäris.

Detta är en artikel från StreetGäris 10 års magazine

Läs mer om magazinet och beställ hem det här!