Låt oss ta tillbaka tjejtidningarna!

Nu släpper StreetGäris en engångsutgåva av ett feministiskt magazine – en hyllning till tio år av feministisk kamp!

StreetGäris 10-års magazine är fyllt med skarpa feministiska och antirasistiska analyser och pricksäkra quiz och listor. I magazinet får du inspiration till din feministiska kamp nu när vi behöver den som mest, du får veta hur mycket av en Karen du EGENTLIGEN är och vi tar tillbaka betydelsen av vad ett Jimmie moment faktiskt är – självklart genom ett gult och blått bingo! Du får följa med på en resa genom StreetGäris 10 år och för att göra magazinet relevant i vår samtid hittar du en guide för selfcare, ditt 2023 års feministiska horoskop och mycket, mycket mer.

Redaktörer
Mona Nechma
Seinab Hilowle
Ranjani Srinivasan

På omslaget
Sara Mecconen
Fatuma Yussuf
Nada Yussuf

Fotograf
Daniela Spiroska @danijelska

Formgivning
Linnea Åberg
Josefine Österman

Illustration
Viktoria Mattson

Pris
150 kr ink frakt

Antal sidor
68

Minns ni tjejtidningarna vi växte upp med? Hur vi fick 5 tips för att gå ner i vikt, vi fick veta vilka kändisar som bytt till fula frisyrer och hur du snabbt får bort ett sugmärke på bästa sätt. Vi växte upp med att tjejtidningarna berättade för oss att vi var för tjocka, för bruna, för fula, för otjejiga och hur vi kunde rätta till det för att få snyggaste killen. Oftast med hjälp av smink, kläder och bästa bantningsmetoden.

Men vi är liksom inte emot idén bakom tjejtidningarna. Tips, skvaller och quiz, det är en underbar trio. Vi älskade tjejtidningarna när vi växte upp, men de berättade fel saker för oss. Så låt oss ta tillbaka tjejtidningarna i feminismens anda!

SKRIBENTER: Sveriges skarpaste feminister

I magazinet får du skarpa feministiska och antirasistiska analyser av: Anna Waara, Noor Nassef, Anna Ardin, GALDEM A TALK, Lina Muktar Mohageb, Maimuna Abdullahi, Paulina de los Reyes, Reclaim Pride, America Vera Zavala, Sara Bessa, Signe Krantz, Fatema Vanat, Maliha Khan, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF)

Utdrag från magazine!

Krönika: Jag ser dig!

Krönika: Jag ser dig!

Maliha Khan skriver en varm och omsorgsfull krönika till alla som känner oro, rädsla eller trötthet av dagens samhällsklimat.

läs mer

Horoskop

Så blir ditt feministiska år!

Vi börjar 2023 med Merkurius på tillbakagång. Nyårsaftons riktiga eller metaforiska baksmälla förvirrar, förstör och komplicerar tills den 21 januari då himlens ettrigaste krigare rättar till sig.  Vi välkomnar också Vattenkaninens År som kännetecknas av mycket aktivitet, fertilitet, flocken, kollektivet. Under fullmånen den 7 mars i Vågen ser vi småsmå spiror från frön som kärleksfullt planterades under tidigare år och tidigare liv – spirorna ger oss hopp och påminner oss om att fortsätta kampen med kärlek, kraft och medkänsla. Jupiters närvaro i Oxen dämpar finansiella marknader. Inflation, elpriserna, matpriserna lugnar sig i mitten på maj. Pluto som står för förstörelse och återfödelse bosätter sig i Vattumannen i början på året på väg till sitt barn Skorpion.

Under 2023 kommer vi alla kämpa med individ kontra kollektiv, jag:et kontra vi:et. Kommer nollsummespelet som är TIDEN bita mig i arslet mitt i kampen? The struggle is real.

Fiskarna 22 feb - 21 mars

2022 var svårt kära Pisces! På nyårsafton känner du dig sliten och förvirrad. Och 2023 är din belöning, du tar med dig kunskap, kärlek och jävlaranamma. Du har möjlighet att äga 2023. Tänd ett ljus till din inre häxa och titta i receptboken. Hitta dina krafter – 2023 behöver din kampvilja och empati.

Du börjar året med rastlös energi – du ser möjligheter överallt men vet inte riktigt var du ska börja. Din intuition är stark men du måste få huvudet över vattenytan för att höra alla viskningar och läsa skyltarna. Leta ledtrådar i drömmar. Fokuset kommer att klarna. Fromma Jupiter är din lärare under 2023 och leder dig genom kunskap, utveckling och magi. Ta hand om överskottsenergin genom att dela den med föreningsliv eller Crossfit. Kanske både och. Måla om ditt sovrum istället för att skrolla på insta. Fullmånen den 7 mars lyser upp ditt “offentliga” jag och din energi är smittsam! Visa upp dig!

Under sommaren kommer allvarliga Saturnus på besök och bromsar din energi. Du drivs av Saturnus stränga energi och inleder långa samtal om din existentiella ångest. Saturnus för också med sig struktur och disciplin för din kraftfulla (men ibland riktningslösa) energi. Ägna sommaren till att samla på vitamin D. Under hösten hamnar du återigen i händelsernas

Väduren 22 mars - 21 april

Kära Väduren. Du är horoskopens plikttrogna arbetsnarkoman men ta ett steg tillbaka, drick mycket vatten och vila. Det vimlar av åsikter och ljud och det kan kännas som om du inte är i synk med universums tempo – du är väg ut när dina kompisar sover, och tvärtom. Ta ett djupt andetag Väduren. Året kommer med några obekväma sanningar om livet, men 2023 vinner du några av ditt livs stora utmaningar. Det är nog dags att plantera om dina rötter med kärlek som näring istället för att bara halvhjärtat vattna befintliga (och lite ledsna) blad. Kärlek är inte en tävlingssport kära Väduren. Din brist på självinsikt skapar misstroende och missuppfattningar. Du behöver inte vinna varje diskussion – försök att kontrollera elden i ditt temperament.

Sommaren kommer till slut och äntligen hamnar du i synk med universum. Jupiter befinner sig hos dig – tradition, karriär, kraft. Det finns tydliga indikationer på framåtrörelse, att du äntligen får kontroll över din inre eld så att du kan värma och lugna istället för att starta mordbrand. Månförmörkelser under sommaren bidrar till att hitta rätt tempo, rätt förhållningssätt till de viktigaste relationerna i ditt liv. Och dina nya rötter fäster i jorden under dina fötter.

Oxen 22 april - 21 maj

2023 är avgörande för dig Oxen och lägger grunden för det kommande årtiondet. Fyra av de fem mäktiga yttre planeterna rör sig framåt i din stjärnkarta. Jättespännande och omskakande. Saturnus, Jupiter, Neptunus och Uranus tvingar dig till att omstrukturera ditt inre (och kanske prova en ny dramatisk frisyr!). Men var förberedd på att 2023 bjuder på en mängd disruptions (kanske den nya frisyren blev lite väl flippad eller den nya arbetsplatsen lite väl toxic). Hur som – våga göra om och göra rätt, flera gånger. Håll huvudet kallt, ha is i magen och flyt med strömmen.

Från maj och framåt träder vår favoritjätte Jupiter fram och knuffar undan bruset. Du är väldigt förankrad i jordens lugn och stillsam energi och förändringar är verkligen inte din grej. Men du måste våga utvecklas.

Andra halvan av året börjar du ana en helt ny version av dig själv, Oxen 2.0. Tummen ur Oxen och rör på dig som en nybliven fjäril som flyger från blomma till blomma. Sikta på de vackraste blommorna men stanna inte för länge vid varje blomma, 2023 handlar om rörelse och förtroende för att livet vill dig väl.

Tvillingarna 22 maj - 21 jun

Kära tvilling. 2023 bjuder på mycket spännande, mycket jobb, mycket fest.. bara mycket.. av allt! Det som kan kännas lite annorlunda är att Saturnus i din karta kräver ett mål, ett syfte och ärlighet med allt som du gör.

Ibland måste du hålla isär dina olika “jag”. Prioritera de vänner och bekanta som lirkar fram din (ibland svårhittade) empati, kärlek och djup. Lämna det festande, ytliga och elaka jaget en stund – hen har fått alldeles för mycket spelrum under alldeles för lång tid. Du är duktig på omställningar, du rycker på axlarna och byter håll, men ibland ger du upp för lätt. För att engagera din själ du behöver hitta en mening, ett syfte, för att få slut på ett evigt sökande. Saturnus kommer med påminnelser om dina brister, men månförmörkelser under tidig sommar kommer att belysa dina onekliga styrkor – din stjärnglans. Din egen planet Merkurius plus din gamle vapendragare Jupiter plus kärlekens sluga krigare Venus sammanstrålar hos dig för roliga aktiviteter under midnattssolen som bryter av 2023:s allvarliga mood.

Höst och blöta löv innebär lite mer tid för reflektion och engagemang. Det är meningen att du ska lämna avtryck i världen, men det är ju ditt val om avtrycket är ett enormt koldioxidavtryck eller en diktsamling.

Kräfta 22 jun - 21 jul

Vissa kallar ditt beteende själviskt, andra ser det som en överlevnadsstrategi. En kraftig trötthet sveper in dig i januari och tvingar dig att krypa in i ditt skal, tända mysbelysning och blunda. Samla kraft under täcken och bakom nerdragna gardiner tills fullmånen lyser upp himlen den 7 mars. När månen visar sig för världen ska du som månens dotter också krypa ut ur skalet och lysa upp den mörka natten.

Under maj rör jupiter sig ovanligt snabbt. Saker som tar lång tid att färdigställa kan snabbas på och du kommer att behöva ta snabba besult! Inte din starkaste sida eftersom du oftast tvivlar på dig själv, vrider och vänder på saker … Du klarar att ta BRA beslut och snabbt om du slutar grubbla. Under maj som du ska släppa dina långsynta grudges särskilt de du inte ens kommer ihåg anledningarna till.

Under sommaren hamnar månen i jordens skugga några gånger. Samma gäller för dig Kräfta. Du gömmer dig från livets ytterligheter – din karriär å ena sidan, din familj å andra sidan – hitta någonstans i mitten för att glida bekvämt. Du behöver en paus från karriär och familjekrav för att samla lite kraft – majs snabba beslut var helt uttommande för dig! Och jag lovar – alla kommer att klara sig utan att du lagar mat eller färdigställer rapporten.

Lejon 22 jul - 21 aug

JAAAA du är fortfarande snygg i håret. Som alltid. Du ställs inför många val under 2023 – ska du safea eller hoppa? Fixa håret (igen) eller hitta något djupare att jobba med. Eller både och? Din röst är lite hes från allt skrikande under 2022 – vila upp rösten och VÅGA. Du får en knuff från Mars, sedan är det ju DITT ansvar att ta klivet. Du behöver inte ha alla svar innan du hoppar men ha tillit, ha lite faith. Skaka ut ditt hår, be en bön till Mars och ryt en varning till världen – Lejonet är tillbaka med härlig arrogans, mod och kraft.

En ovanligt stark solförmörkelse i april berör dig. Från sin plats i skuggan ber solen dig att gräva i dina värderingar och lova dig själv att leva i enlighet med din tro, hitta ditt stridsrop. Stora förändringar, högljudda förändringar är på ingång. Go big or go home. Du är storslagen kära Lejonet.

Saturnus och Pluto i din karta medför en känsla av frihet i ditt Lejonsinne, särskilt efter sommaren. Ta stora kliv och underskatta inte fördelarna med en good hair day. Och Lejon – i april och i september kommer du känna av tröttheten från alla dessa stora kliv. Glöm inte din self care annars riskerar du att snubbla på mållinjen.

Jungfru 22 aug – 21 sep

Vakna jungfru! Även om det är frestande att leka Törnrosa, är 2023 lite mer i Modig eller Wakanda stil. Ribban höjs Jungfrun, förväntningar är stora och sömn och självömkan får parkeras. 2023 tvingar dig in i nya sammanhang och det kan kännas väldigt uppfriskande OM du tillåter dig själv att bli uppfriskad. Den stränga professorn Saturnus och eldiga Mars kastar utmaningar på dig. Gör upp en plan för hur ska hantera eldkloten som slängs på dig – det räcker inte att blunda och hoppas på det bästa. Men du klarar prövningen galant. Solförmörkelsen i april hjälper dig ta fram en konkret plan för din underbara utveckling.

Inspiration kan komma när du väntar på bussen, sitter på toa… så ha din penna, pinterest moodboard eller annat verktyg med dig överallt.

Dina relationer präglas av Merkurius som beter sig om ett olydigt och störigt barn under hösten 2023. Vissa relationer ska omvärderas, omprövas och till och med omförhandlas. Du vet vad du vill ha men har svårt att be om det. Låt händelserna ha sin naturliga gång – tvinga inte fram beslut eller positioner. Men kära Jungfru, ta ansvar för dina behov – vi vill vara en del av din historia så berätta för oss vad du behöver! 

Vågen 22 sep – 21 okt

People pleaser alert. Vilken sida står du på? Du är så väldigt känslig för dålig stämning att du istället säger och gör det du tror andra vill höra och se. Sluta med det kära Vågen och välj dig själv. 2023 är året att du står på DIN sida i allt. Det kräver mod och självinsikt.

Fullmånen den 7 mars kommer att kännas. Du behöver vara tydligare i alla dina relationer och fullmånen hjälper dig på traven. Du har tendens att misstro din magkänsla, men du har bra instinkter – lyssna på rösterna inom dig och agera utifrån dem. Inifrån ut istället för utifrån in. Grundande Saturnus flyttar ifrån dig (äntligen!) och i hans frånvaro anar du förändringar i framtiden. Händelserna kring månförmörkelsen som inträffar runt din födelsedag är ledtrådar. Ta ställning och våga stå på dig. Du ska i första hand leva DITT bästa liv. Ingen annans. Du är Venus barn – du får din energi från samarbete, från långsiktighet, från det kollektiva. En mer seriös, snygg och säker Våg är på ingång. Hitta vägen dit under 2023 och soft-launch dig själv under december 2023. Bli inte alltför förvånad när folk blir förtrollade!

Skorpion 22 okt – 21 nov

En Skorpion kan leva ett långt liv men aldrig träffa sin mästare Pluto som står för liv, död, sex, skatt. Men kolla kolla – vilken tur för dig – Pluto hälsar på dig från maj 2023 och mycket som har legat dolt under ytan, i dig själv, i dina närmaste, kommer upp till ytan. Det kan innebära lite turbulens men inget du inte kan hantera, kära Skorpion. Pluto får igång ditt redan läskigt skarpa intellekt och din omättliga lust. Liv och död. Passionerade diskussioner, diskussioner om passion och lite mer passion. Kanalisera optimism i dina kommunikationer.

Alla dina närmaste relationer blir lite mer nyanserade. De som inte längre fyller något syfte skärs bort från din inre krets. Försök att släppa taget med empati och inte med din giftiga svans.  Och om du ser symboler eller budskap som upprepas i drömmar och viskningar – stanna upp och tolka. Vad säger universum till dig som du ska förmedla vidare till dina fans?

Strålkastarna på dig när du fyller år! Vi andra tråkiga har äntligen privilegiet att stå bredvid dig när dina framgångar firas. Även om du föredrar livet utan stjärnglans hatar du inte uppmärksamhet! Njut av det – du har förtjänat allt beröm och alla utmärkelser.

Skytten 22 nov - 21 dec

Det är dags att växa upp. Horoskopens eviga ungdom som aldrig stannar länge.. nästa äventyr är runt knuten. Alltid i rörelse alltid på jakt efter nya utmaningar, nya erövringar. Lite barnsligt med en androgyn Peter Pan vibe.

Du vet hur du ska använda din pilbåge, men du har hittills bara använt den som leksak, som hopprep, som prydnad. Om du skulle sikta, ta ett andetag och släppa pilen – vad eller vem skulle du träffa? Vässa budskapet – du är inte längre gothiga tonåringen som skriker ”sen-kapitalismen kan dra åt helvete” med fingret i luften. Du har något att säga – säg det på ett sätt som får dina beundrare att jubla. Äntligen är vår hero hemma. 

Året börjar med mycket passion och lust.. nästan lite väl mycket av det goda. Venus bidrar med kärlek och feromoner. Vid fullmånen den 7 mars börjar passionen avta lite (dvs till normala nivåer för resten av oss dödliga). Är det dags att sakta ner, odla rötter, skaffa hund?  Din mästare Jupiter och kompisen Saturnus samarbetar i Skytten för att lugna din rastlös energi. Långsamt men säkert börjar ditt livs äventyr. Du kanaliserar din enorma energi till att leda andra, att lära ut, att coacha. Att ta andra i handen och säga “Kom med mig. Jag kan stötta dig.”

Stenbocken 22 dec – 21 jan

Maskar kommer upp ur jorden när månen visar sig den 7 mars. Ditt hårda slit kommer att löna sig, men som med allt –  räkna med många turer på vägen. 

I år ska du vara öppen för allt, villig att prova det mesta. Dina fasta ramar löser upp sig som en Resorb i vatten det vill säga väldigt snabbt. Och du måste ta initiativet för att bygga upp mer flexibla ramar som tillåter en mer inspirerad, mer kreativ Stenbock. Skapa nya visioner och bygg ramverk utifrån vision.

Plikttrogen är du men till vem, till vad? Vilka får ditt noggranna ledarskap?  2023 är det dags att fundera på vem, och vilka frågor som förtjänar din plikttrogenhet. Alla vill ha en Stenbock i sitt lag. Ingen vill göra en Stenbock besviken. Men vad vill Stenbocken? Vilket lag vill den spela i? 2023 är din tid att reda ut det här. En månförmörkelse i oktober ger klarhet i dina visioner. Skapa en roadmap från den klarsyntheten, en väg till dina drömmar. Släpp ramarna som du vanligtvis klamrar dig fast vid för en spännande höst. Maskarna kom upp ur jorden den 7 mars… nu är det dags för skörden.

Vattuman 22 jan – 21 feb

Ibland undrar vi om du bryr dig.. om något.. eller någon. I-give-no-fucks originalet. I botten en riktig rebell. Du är hård och oförlåtlig mot andra och mot dig själv.

Hur, var och med vem upplever du störst frihet att vara dig själv, fri från krav? Har du tid att vara med den som får dig att känna dig sorglös, lätt och känslig? Stränga Saturnus lämnar ditt tecken och det kan kännas som en enorm tyngd lyfts från dina axlar. Pluto är helt själv i ditt tecken utan sina storasyskon och deras krav på disciplin. Använd Plutos närvaro för att hitta in i frihetskänslan så kommer det kännas som om du har vingar. Flaxa med vingarna och flyg Vattukvinna! Unna dig något fint i februari för att sedan stänga plånboken tills sent i 2023. 

2023 behöver ditt mod, din förlåtelse och ditt ledarskap. Du är vår spåkvinna, vår filosof, vår framtidstro, vår vattenbärare. Du har förmåga att se vad som behövs innan det behövs. Visa att du är en ledare. Visa att du bryr dig till dem som skulle ge sin högra arm för att få frossa i din uppmärksamhet. 

Illustration: Kristina Kumari Malla (@svartgalla)