Tillsammans med samtalspartners som Alice Bah Kuhnke, Aysha Jones och Alexandra Pascalidou fyller StreetGäris och ABF sommaren med berättelser om samhällsfrågor som adoption, aktivism och samers rättigheter. Andra säsongen av sommarpodden TALET har premiär måndagen den 28 juni 2021. 

– Att bli lyssnad på betyder makt, makt betyder inflytande och möjlighet att påverka samhället. Vi vill därför utmana den återkommande maktkoncentrerade uppställningen i Sveriges radios sommarprat, säger Mona Nechma, styrelseledamot StreetGäris.

I årets säsong följer du åtta talare, från Jåhkåmåhkke till Falkenberg. Du möter bland annat en sameaktivist, en adopterad kvinna från Göteborg och en ung författare från Alby. 

– För StreetGäris är det viktigt att fler icke normativa röster får utrymme i debatten. Det är så vi skapar ett samhälle för alla, säger Maliha Khan, vice ordförande StreetGäris

TALET lanseras med ett försnack som sänds live på Facebook tisdagen den 22 juni 2021 där tittarna får möta talarna och deras samtalspartners.

– Jag påminns om rädslan jag kände när mitt universitet i västra Philadelphia skickade ut ett massmejl till alla elever att hålla ögonen öppna för en rånare. Det diffusa signalementet: en svart kvinna, 165 lång, normalbyggd med kortklippt svart hår – passade in till punkt och pricka på mig, säger Lina Mohageb, läkarstudent, i sitt tal. 

– Vi kommer återkomma till den där dagen i 7:e klass när jag blev nedslagen på grund av min samiska mössa. På vägen dit kommer vi göra nedslag i mitt liv och jag kommer berätta min historia. Det är historien om en same som är uppvuxen i Stockholm men det är också historien om mitt folk och koloniseringen av mitt land, säger Juhán Niila Stålka, aktivist från Jåhkåmåhkke, i sitt tal. 

– Min debutroman är nu på väg. Den utspelar sig i förorten där jag växte upp. Den handlar inte om mig, utan om oss. Den kanske hamnar i handen på en förortsunge som går i skolan som jag en gång gick i, som sitter i klassrummet jag en gång satt i, och kanske skrattar medan den läser boken. Men framförallt kanske just den ungen vågar drömma lite större, säger Nora Khalil, ung författare från Alby, i sitt tal.

Medverkande talare

Talarna som medverkar i 2021 års säsong kommer dela sina berättelser under två veckor i sommar. Varje avsnitt innehåller ett eftersnack med handplockade samtalspartners.

28/6: Lina Mohageb, läkarstudent från Stockholm, talar om antirasism och har ett eftersnack med Sveriges Black Lives Matter-grundare Aysha Jones.

30/6: Malin Svensson, adopterad från Sri Lanka och boende i Göteborg, talar om adoption och har ett eftersnack med StreetGäris ordförande Manel Rodrick.

2/7: Milia Rahman Olsson, bibliotekarie från Östersund, talar om normbrytande yrkesroller och har ett eftersnack med bibliotekarien Tal Lewinsky från Mångkulturellt Centrum.

4/7: Guled Abdullahi, pedagogisk utvecklare och boende i Göteborg, talar om föräldraskap och har ett eftersnack med författaren Alexandra Pascalidou.

5/7: Nora Khalil, lärare från Stockholm, talar om författarskap och har ett eftersnack med komikern Melody Farshin.

7/7: Rahma Omar, poet, kulturarbetare och exilmalmöit bosatt i Stockholm, talar om separatism och aktivism och har ett eftersnack med LSUs projektledare Seinab Hilowle.

 9/7: Juhán Niila Stålka, butiksansvarig, jojkare och aktivist från Jokkmokk, talar om samernas rättighetskamp och har ett eftersnack med EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke.

11/7: Fadumo Osman, mamma och narkossjuksköterska från Falkenberg, talar om arv och identitet och har ett eftersnack med poeten Mariama Jobe.

Vill du intervjua talarna eller förhandslyssna på avsnitten? Hör av dig till Mona Nechma, styrelseledamot StreetGäris, telefon: 076-290 03 46 eller mejl: [email protected]

Du kan delta i livelanseringen av TALET podcast på Facebook via eventet: https://fb.me/e/2fBP7f2sg.

Läs mer om årets talare: https://streetgaris.se/talet-2021/