Vad betyder det att vara feminist?

 

Är det att bestämma vem som är en ”riktig” kvinna? Eller är det att sluta lyssna på R Kelly? Är man feminist om man har koll på X antal feministiska teorier? Eller handlar det egentligen om att bestämma vilka plagg som är kvinnoförtryckande? 

Ok, ok. Du kunde nog svara på alla frågorna. Du kanske till och med problematiserade frågeställningarna och la till nya. Betyder det att du är feminist?

Fast vänta, helt ärligt, vad betyder det EGENTLIGEN att vara feminist? 

En del skulle säga att det är en enkel fråga. Andra skulle ha svårt att svara och en del identifierar sig inte alls med begreppet. Kanske för att feminismens rum varit exkluderande, kanske för att de föredrar att kalla sig ”jämställdister”.

Skulle du fråga StreetGäris hade vi svarat att feminism handlar om att omfördela makten i samhället jämlikt. Det är också vårt uppdrag som organisation. Som organisation betyder det i praktiken att göra vägval och ta beslut. 

I StreetGäris styrelserum har vi tagit många beslut. Beslut som ska vara feministiska och antirasistiska. I år har besluten blivit hyllade, backade, uppvaktade och hatade. Vi har under året bland annat blivit anklagade för att förespråka ”diktatur” för att vi inte hade tillräckligt många vita personer i vår podd TALET. Intressant att samma inte sägs om helt vita uppsättningar.

Vi har också solidariserat oss med olika kamper, skänkt våra medlemsintäkter till människorättsaktivisters rättegångskostnader, folkbildat om feminismens grundstenar och viktiga händelser, vi har skrivit uttalanden, debattartiklar och arrangerat samtalsserier. Samtidigt har vi skapat en helt ny Skrivarskola för kvinnor och icke-binära och utmanat Sommar i P1 med ett eget maktkritiskt sommarprat.

Betyder det att vi varit feminister? Har vi spenderat året i feminismens tjänst? Sanningen är att frågan får olika svar beroende på vem du frågar.

Så vad säger vi själva?

Vi säger, i linje med vår folkbildande serie Feminism 101, att det inte handlar om att VARA feminist. Utan att fortsätta lära sig. Vi är aldrig färdiga feminister. Men vi lovar att fortsätta göra vårt bästa för att riva ner förtryckande strukturer och stå upp för grupper som blir begränsade eller faller offer för patriarkatet.

Vi hoppas att du också vill göra det med oss in i valåret 2022.

– StreetGäris styrelse