StreetGäris stipendium:

Årets kraft

StreetGäris stipendium Årets kraft tilldelas årligen en grupp som uthålligt, modigt och engagerat flyttat fram positionerna inom den feministiska och antirasistiska kampen. Vi instiftade stipendiet 2022.

Stipendiet utgörs av 10 000 kr och ska ses som ett stöd till kampen som drivs.

Stipendiaten ska vara verksam inom Sverige och vem som helst kan nominera en kandidat. Stipendiet delas årligen ut i samband med StreetGäris födelsedag den 8 mars.

StreetGäris styrelse utser vem som mottar stipendiet baserat på inkomna nomineringar.

Tidigare stipendiater

Årets kraft 2023: Läkare mot rasism för modig och rakryggad maktkritik

Motiveringen lyder: Läkare mot rasism driver en outtröttlig kamp i en kontext där rasism kan handla om liv och död. De är orädda, rakryggade och modiga i sitt arbete när de kritiserar tunga institutioner. Läkare mot rasism är en betydelsefull aktör i en samtid där strukturell rasism präglar rätten till en jämlik vård. Med sitt arbete för att synliggöra och motverka diskriminering på grund av rasism i vården bidrar Läkare mot rasism till att svarta och bruna människor får ett värdigare liv.

Årets kraft 2022: Reclaim Pride för exceptionellt solidariska handlingar

Motiveringen lyder: Reclaim Pride är en viktig maktkritisk röst i en samtid som bestraffar och villkorar marginaliserade grupper. Reclaim Pride visar oss hur en rörelse kan kroka arm med en annan på ett sätt som få har mod att göra. Med sina outtröttligt solidariska handlingar har Reclaim Pride flyttat fram positioner inom den feministiska och antirasistiska kampen och utgör ett enastående föredöme för oss alla.