StreetGäris ser allvarligt på de senaste årens utveckling – hur extremiststämpeln används för att tysta, demonisera och karaktärsmörda enskilda personer och grupper som uttrycker maktkritik.
Våren 2018 skriver Göteborgs kommunstyrelses fd ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), flera inlägg på sin blogg om “extremism”. I inläggen beskrivs doktoranden och folkbildaren Maimuna Abdullahi, och statsvetaren och människorättsförsvararen Fatima Doubakil som ”extremister” och ”icke-demokrater”. Ann-Sofie Hermansson jämför de två muslimska kvinnorna med nazister och terrorister utan saklig grund, vilket lett till att de förhindrats från att delta i offentliga samtal och från att utföra sitt arbete.
Ann-Sofie Hermansson ställs inför Göteborgs tingsrätt i januari 2020. Domen som kommer säger att den dåvarande S-toppen inte fälls. Domen överklagas och imorgon, den 7 september, inleds rättegången i Hovrätten för Västra Sverige med yrkande om att hovrätten dömer Ann-Sofie Hermansson för grovt förtal.
StreetGäris har sett de senaste årens upptrappning av karaktärsmord och smutskastningskampanjer mot specifikt muslimska människorättsaktivister i Sverige. Vi markerar starkt emot både så kallade ”experter”, debattörer och politikers användande av extremiststämpeln som verktyg för att tysta viktiga och maktkritiska röster.
Den här taktiken är dock inte ny, den har många gånger använts av makten och auktoriteter för att demonisera grupper som kräver lika rättigheter. Det ser vi runtom i världen. Det kallas extremisering och är en aggressiv och systematisk form av rasism som syftar till att tysta, demonisera och begränsa, i det här fallet, muslimers rättigheter.
Viktiga människorättsaktivister ska skyddas och får aldrig tystas. Deras röster och perspektiv är livsviktiga för utvecklingen och säkerställandet av minoriteters rättigheter. Makthavare får inte förbjuda människor från att göra sin röst hörd.
StreetGäris visar sitt fulla stöd för Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi. Vi säger #nejtillextremisering.
Följ instagramkontot @nejtillextremisering för uppdateringar om falllet och rättegången.
Bakgrund – kortfattat om det som har hänt
Allt detta tar fart den 14 mars 2018, efter att filmen Burka Songs 2.0, av regissören Hanna Högstedt, inte får visas i Göteborg. Filmvisningen skulle följas av ett samtal där de två kvinnorna skulle deltagit. Det var deras medverkan som fick Göteborgs stad, som stöttat evenemanget ekonomiskt, att ställa in visningen. Göteborg stad kunde varken då eller senare hänvisa till några formella anklagelser mot Abdullahi och Doubakil, vilket även omöjliggjorde för dem att bemöta beskyllningarna. Ann-Sofie Hermansson, som själv var delaktig i beslutet, skrev sedan om Abdullahi och Doubakil på sin privata blogg.
Utöver den inställda visningen av Burka Songs 2.0 i mars i 2018, har två olika arrangemang där Doubakil och Abdullahi varit inbokade stoppats av Göteborgs Stad. Det senaste exemplet var den frihetliga hbtqi-festivalen Reclaim Pride Gbg, som skulle visa filmen Burka Songs 2.0 med ett efterföljande samtal med Fatima Doubakil. Dagen innan filmvisningen och samtalet kallades arrangörerna till ett möte med staden, som följdes upp med ett mail samma dag som arrangemanget skulle äga rum. I mejlet till arrangörerna var det tydligt att Göteborgs stad ansåg att det var Fatima Doubakils medverkan som var problemet.
Efter inläggen på bloggen polisanmäls Ann-Sofie Hermansson för förtal. Anmälan läggs ner med motiveringen att det inte fanns ett klart samhällsintresse. Då väljer Doubakil och Abdullahi att genom sitt juridiska ombud Silas Aliki gå vidare med en ansökan om stämning genom ett så kallat enskilt åtal för förtal med hatbrottsmotiv. Ansökan skickades in den 24 september 2018, efter att Ann-Sofie Hermansson erbjudits att undvika en stämning genom att ta ner blogginläggen och i stället publicera en offentlig ursäkt, ett erbjudande om förlikning som är vanligt i den här typen av mål.
Rättegången mot Ann-Sofie Hermansson pågår i en fullsatt rättssal den 27–28 januari 2020 i Göteborgs tingsrätt. Sedan kommer domen som säger att den dåvarande kommunpampen inte fälls. Domen överklagas och imorgon, den 7 september, inleds rättegången i Hovrätten för Västra Sverige med yrkande om att hovrätten dömer Ann-Sofie Hermansson för grovt förtal.