TALET SOMMAREN 2020

TALET sommaren 2020 handlar om drömmar som ska bli sanna, om kampen som måste fortsätta och om sorgen som bärs av många. I första upplagan av TALET får vi lyssna till fem talare.

Lyssna till TALET där poddar finns, Spotify eller scrolla ner på den här sidan och lyssna direkt!

#1: Fjärilseffekten av Warda Abdalla från Stockholm

”Ni vet den där sommaren. Den sommaren med dagar man inte riktigt kommer ihåg. …Och så händer det något en dag och plötsligt verkar alla dagar betyda något. Världen var inte längre svart och vit. Sommaren 2018 hade den typen av fjärilseffekt. Allt spelar roll. Allt i minsta detalj.”

Warda Abdallahs berättelse handlar om att hålla upp en perfekt fasad, om fjärilseffekten och om att våga berätta sanningen om hur man egentligen mår.

Warda är 17 år och bor i Stockholm. Hon pluggar på gymnasiet och på fritiden engagerar hon sig i föreningslivet, driver ett demokratiprojekt och brinner för  barnrättsfrågor. Förutom sitt engagemang för barn och unga, är Warda en bokälskare. Hon skriver också recensioner och poesi. Warda drömmer om att arbeta med psykisk hälsa hos barn och unga. Hon drömmer också om att bli skribent och statsminister.

Eftersnacket leds av Tanvir Mansur.

Avsnittet släpps 17 juli. 

Det här avsnittet handlar om psykisk ohälsa. Om du mår dåligt eller har någon närstående du är orolig för, så finns hjälp att få. Du kan ringa eller chatta anonymt med föreningen Mind. Telefonnumret är: 901 01. Chatten når du på mind.se

#2: Radikal acceptans av Kristin Nordström från Trollhättan

”Vad fan händer, skrek jag, men ingen hörde mig.”

Kristin tar oss tillbaka i tiden till den stund då hon som 14-åring förlorade synen.

Kristin är 26 år och bor i Trollhättan. Hon är mamma och föräldraledig just nu men pluggar annars socialpsykiatrisk vård. Kristin älskar att sjunga och uppträda och drömmer om att släppa en självbiografi. Hon drömmer om att berätta om sin historia för fler människor.

Eftersnacket i det här avsnittet leds av Isatou Svenungsson.

Avsnittet släpps 24 juli. 

#3: Rakbladet av Bibi Dawod från Borås

”Ingen förstod sig på mig för mina handlingar talade ett språk inte många förstod. Ett språk vid namnet depression.” 

Bibis tal tar med oss till insidan av hennes depression, men också med på vägen ut ur den.

Bibi är 24 år gammal och bor i Borås. Hon jobbar med föreningar och brinner för barn och unga. Hon har ett extra stort engagemang för organisering och lyfta ungas berättelser.

Bibi drömmer om att med hjälp av kulturen och folkbildningen som verktyg ge förutsättningar till andra unga att må bra och lyckas i sina liv. Hon drömmer också om att bli artist.

Eftersnacket i det här avsnittet leds av Lewend Tasin.

Avsnittet släpps 31 juli.

Det här avsnittet handlar om psykisk ohälsa. Om du mår dåligt eller har någon närstående du är orolig för, så finns hjälp att få. Du kan ringa eller chatta anonymt med föreningen Mind. Telefonnumret är: 901 01. Chatten når du på mind.se

#4: Skärvor av identitet av Hannes Olofsson från Lannavaara

”Jag är en icke-binär transperson. Jag är queer. Jag är same. Jag är tornedaling. Jag är norrbottning. Jag är allt annat än man och kvinna. Mitt pronomen är den.”

Hur är det att växa upp som icke-binär i en liten ort i norra Sverige? Hannes Olofsson från Kiruna/Lannavaara delar med sig av sin berättelse om att navigera i sin egen könsidentitet och i andras förväntningar.

Hannes är 26 år och bor i Lannavaara, Kiruna. Den studerar skrivande på distans och skriver just nu på en biografi om sina upplevelser kopplat till sin transidentitet. På fritiden är Hannes ute i naturen med sin hund och familj och sprider kunskap om att vara trans på glesbygden på instagram.

Hannes har en dröm om att arbeta som utbildare, föreläsare och skribent kring transfrågor.

Eftersnacket i det här avsnittet leds av Christine Brännvall.

Avsnittet släpps 7 augusti. 

#5: Min mikrofon av Fatema Abdulkadir från Jönköping

”Hade jag inte hållit i min mikrofon så hade jag lagt mitt liv i deras händer.”

Fatema Abdulkadirs inspirerande berättelse handlar om kampen för att få synas och höras, med pennan som vapen.

Fatema är 22 år gammal och bor i Jönköping. Hon är nyexaminerad inom globala studier och är en stjärna på skrivande. Hon har ett stort intresse för världen och mänskliga rättigheter.

Fatema drömmer om att bli författare och vill arbeta med människor och internationellt förändringsarbete.

Eftersnacket i det här avsnittet leds av Bahman Pourjanaki.

Avsnittet släpps den 14 augusti. 

Lyssna till TALET här!

Lyssna till TALET här! Du hittar podden där poddar finns och på Spotify.

SAMTALSLEDARE TALET 2020

Efter varje tal följer ett eftersnack med en engagerad samtalsledare. Här är årets samtalsledare!

TANVIR MANSUR

Samtalsledare för eftersnack med Warda Abdalla.

Tanvir är frilansskribent och podcast-producent från Stockholm som vill ge plats till röster som annars inte hörs.

ISATOU SVENUNGSSON

Samtalsledare för eftersnack med Kristin Nordström.

Isatou jobbar på en ungdomsorganisation där hon kartlägger rasism inom ungas organisering. Hon är också aktiv inom olika kollektiv i Göteborg.

LEWEND TASIN

Samtalsledare för eftersnack med Bibi Dawod.

Lewend jobbar på Hyresgästföreningen i Västra Götaland och har ett starkt ideellt engagemang bland gräsrötter i antirasism och normkritik.

CHRISTINE BRÄNNVALL

Samtalsledare för eftersnack med Hannes Olofsson.

Christine är socionom. På sin fritid är hon politiskt aktiv och arbetar med ideella Pamojaföreningen sedan 2016. Hon brinner för mänskliga rättigheter.

BAHMAN POURJANAKI

Samtalsledare för eftersnack med Fatema Abdulkadir.

Bahman jobbar på ABF Jönköping med folkbildning och brinner för att folkbilda om inkluderande demokrati och opinionsbilda om mångfaldsfrågor.